Mag een powerbank mee in het vliegtuig?

Inhoud van dit artikel

Of je nou een serie binge-watched, een podcast luistert of een spelletje speelt: je telefoon is goed voor veel vermaak. Al helemaal tijdens lange vluchten. De batterij lijdt daar echter wel onder. Een powerbank is daarom je tweede beste vriend. Maar mag die wel mee het vliegtuig in?

 

Mag een powerbank mee in het vliegtuig?

Powerbank als reisbuddy

Een powerbank is een herlaadbare lithium ion batterij. Hiermee kan je je telefoon of tablet waar dan ook opladen – met of zonder stopcontact. Je laadt de powerbank al van te voren op wanneer je elektriciteit hebt, maar er bestaan ook varianten die werken op zonne-energie. Met een minimumcapaciteit van 10.000 mAh (37 Wh) laad je je telefoon maar liefst twee keer opnieuw op. De meeste draagbare opladers hebben een capaciteit van 1500 tot 27.000 milliampère-uur (mAh).

Geen stress dus dat je telefoon straks uitvalt. Je stopt het compacte apparaatje eenvoudig in je tas of jaszak en verzekerd zo jezelf van een volle batterij. Handig wanneer je onderweg bent, je je op een festival bevindt, je gaat kamperen of voor tijdens het vliegen.

Mag een powerbank mee het vliegtuig in?

Gelukkig wel! Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mag je twee powerbanks meenemen op de vlucht, zolang ze samen een maximale capaciteit hebben van 27.000 mAh (100 Wh). Zoals je hierboven al gelezen hebt, is dat meer dan genoeg om de batterij van je telefoon vol te houden. De powerbank is wel alleen maar toegestaan binnen handbereik in je handbagage en mag vanwege risico’s niet met je ingecheckte koffer mee het ruim in.

Wat kan er met een powerbank in het vliegtuig gebeuren?

In de accu van een powerbank zit lithium – een brand- en explosiegevaarlijke stof. Ondanks dat dit vaak maar om een kleine hoeveelheid gaat, brengt het toch een risico met zich mee. Wanneer de accu oververhit raakt, kan dat voor koortssluiting zorgen, met brand als gevolg.

Douanecheck

Bij het controleren van je bagage moet je altijd de batterij of de accu uit je powerbank kunnen halen. Wanneer het apparaat in je tas is geïntegreerd, moet je hem  los kunnen koppelen. De douane wil namelijk altijd kunnen checken of de powerbank helemaal goed werkt. Is dit niet het geval, dan kan het risico’s met zich meebrengen. Ook willen ze vaak de maximale capaciteit checken. Meestal staat dit op de powerbank zelf, maar soms is dit eraf gesleten. Zorg dan dat je een bewijs hebt van je aankoop. Een bonnetje of verpakking bijvoorbeeld. Het zou zonde zijn als ze hem in beslag nemen!

Tips om je powerbank veilig te vervoeren:

  • Leg de powerbank nooit in de zon of een warme plek zoals een hete auto. Zo vergroot je het risico op oververhitting.
  • Laadt de powerbank niet langer op dan nodig is.
  • Bescherm je powerbank met een hoes of doosje. Zo zal hij niet snel schade oplopen of per ongeluk aangaan.
  • Dek de poorten af met bijvoorbeeld een stukje plakband. Zo voorkom je dat er vuil en stof inkomt.
  • Check op voorhand de maximumcapaciteit.
  • Gebruik de powerbank niet meer als hij beschadigd is. Controleer dus altijd even op barsten en deuken als je hem per ongeluk hebt laten vallen.

RELATED ARTICLES