Wat te doen op Madeira?

Inhoud van dit artikel

Op slechts vier uur vliegen vind je het Hawaï van Europa: Madeira. Het eiland is rijk aan verrassende landschappen: van ruige hoge bergen tot watervallen en groene jungleachtige gebieden. Geniet van de zon in natuurlijke buitenbaden of ga op pad en maak bijzondere hikes – Madeira heeft van alles te bieden. Met de volgende tips weet jij zeker dat je hier niks van mist.

 

Het eiland hoort bij Portugal maar is zeker een uniek onderdeel van het land, en van Europa. De variatie aan natuur en de vele wandelpaden die het mogelijk maken dit te ontdekken, garanderen je een avontuurlijke vakantie. Het is dan ook zeker aan te raden om over dit eiland rond te trekken. Gelukkig maken de goed bereisbare wegen dit eenvoudig om te doen. Ze brengen je naar de nevelbossen van Fanal, de ruige vulkanische oostkust of de laaggelegen valleien en groene bergen.

Natuur

Ongeveer twee derde van Madeira valt dan ook onder een beschermd natuurgebied. Het eiland wordt ook wel eens het ‘Bloemeneiland’ of ‘Eiland van de eeuwige lente’ genoemd. Dat beloofd natuurlijk veel. De diversiteit van het eiland zal je dan ook laten verrassen. In een dag tijd kan je zo door tien verschillende landschappen reizen. Door de verschillende microklimaten is de flora heel afwisselend op het eiland. Richting Funchal, de hoofdstad, is het meestal droog en zonnig, terwijl het aan de andere kant van de bergen weer kan regenen. Soms kan je dan ook door een flinke wolkbreuk rijden, maar bevind je je een paar kilometer verderop opeens boven de wolken en is het lekker weer.

 

Madeira natuur

 

Met dit afwisselende en bijzondere klimaat ben je óók verzekerd van een afwisselende en bijzondere natuur. Groene valleien met regenbogen, indrukwekkende bergen en rotspartijen, diepe kliffen, uitgestrekte kustlijnen, duizenden wilde bloemen – waaronder zeldzame orchideeën –, mysterieuze bossen, goudgele weides, jungles, watervallen… Het eiland lijkt over alles te beschikken. 

Hiken

Madeira is een eiland waar je je als hike-fanaat helemaal uit kan leven. Met meer dan honderd korte en lange wandelingen, ontdek je al het schoons dat het eiland te bieden heeft. Slingerpaden langs kliffen aan de kust, bergwandelingen tussen de wolken door of je onder een waterval bevinden midden in de jungle: hikend ervaar je het allemaal.

 

hike madeira

 

Hiken kan eigenlijk het hele jaar door wel, maar tussen april en september ben je wel zekerder van goed weer. Toch is het wanneer je dan ook gaat wel aan te raden om altijd een regenpak mee te nemen – het weer kan zomaar omslaan en is overal op het eiland anders. De officiële wandelroutes worden aangeduid met de letters ‘PR’, gevolgd door een cijfer. Veel hikes vind je hier, maar wij zetten op een rijtje welke je in ieder geval niet mag missen:

PR8 Ponta de São Lourenço hike (7 km) 

Deze hike brengt je naar het uitzichtpunt Ponta do Furado vanwaar je uitkijkt over de oceaan en haar onbewoonde eilanden. Onderweg kom je langs de mooiste kliffen van Madeira en bewandel je een vlakte waar het een groot deel van het jaar zó droog is, dat de vegetatie een goudgele kleur krijgt.

 

Madeira hike

 

PR1 Vereda do Arieiro hike (11 km)

Deze hike biedt je prachtige uitzichten, maar dat vraagt ook wat. Tijdens de wandeling moet je veel trappen beklimmen en afdalen. Dit zorgt voor een hoogteverschil van 1650 meter. De hike start ook al op 1818 meter hoogte, maar zorgt dan ook al direct voor een goed begin met 360 graden uitzicht. Al helemaal aan te bevelen met zonsopkomst.

 

hike Madeira

 

PR9 Levada do Caldeirão Verde hike (13 km)

Levada hikes, zijn hikes door irrigatiekanalen. Deze kronkelen dwars door de bergen heen en creëren dus prachtige wandelpaden. Tijdens deze hike loop je door de jungle en tunnels en kijk je soms wel honderden meters naar beneden. Deze wandeling loopt langs een rotswand die volledig groen bedekt is en brengt je naar één van de hoogste watervallen van Madeira.

PR6 Levada 25 Fontes & Risco waterval hike (km variëren afhankelijk van routekeuze)

Dit is een hele toegankelijke hike over vlakke paden. De wandeling brengt je naar prachtige watervallen van tientallen meters hoog, die uitkomen in een poel van prachtig groenblauw water.

Auto huren

Zoals je nu wel een beetje doorhebt: Madeira is een eiland die je van alle kanten bekeken moet hebben. De landschappen vragen er gewoon om. Daarom raden wij het zeker aan om een auto te huren. De wegen zijn goed onderhouden en brengen je van het ene mooie punt naar het andere nog mooiere punt. En onderweg word je ook al verrast door kliffen, watervallen en adembenemende uitzichten over valleien en de oceaan.

Bovendien ervaar je met een auto de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Heb je het ergens gezien? Dan rijd je weer door. Taxi’s zijn behoorlijk prijzig en het openbaar vervoer duurt langer en zit ook niet altijd mee. Een puntje: rijden op een eiland is natuurlijk heel anders dan dat wij in Nederland gewend zijn. Steile wegen, scherpe bochten en mist in de bergen zorgen voor een heel andere rijbeleving. Zeker als er ook nog onverwachts een kudde koeien op de weg kan staan.

Must do’s

Fanal Forest

In dit bos vind je sprookjesachtige plaatjes. Het oerbos is een van de laatste laurierbossen ter wereld. Deze laurierbromen brengen een mysterieuze uitstraling met zich mee door de gekke vormen en de begroeiing van andere planten en mossen. Door de dikke mist die vaak in het bos hangt wordt dit mystieke gevoel nog meer versterkt. Het is een indrukwekkend plek die je zeker niet mag overslaan.

 

forest Madeira

 

Funchal

Als afwisseling is het naast alle wandelingen door de natuur ook leuk om een keer de hoofdstad van het eiland te ontdekken. De stad ligt in het noorden van het eiland waardoor de zon er bijna elke dag van het jaar schijnt. In het oude stadsdeel – Zona Velha – vind je tekeningen en schilderijen van kunstenaars die het ooit vervallen stadje weer leven ingeblazen hebben. Struin over de versmarkt waar je de mooiste bloemen van het eiland kan kopen, geniet van lokale wijnen of neem een slokje van het typische drankje van Madeira: poncha.

Pak de kabelbaan naar Madeira Botanical Garden

Ook een aanrader wanneer je de stad bezoekt: pak de kabelbaan naar de botanische tuin waar je de meest indrukwekkende planten vindt. Op de weg terug moet je je dan zeker laten vervoeren in een toboggan. Dit is een houtenslee bestuurd door twee ‘carreiros’. Al glijdend van de berg is de kans groot dat ze je verblijden met Portugese liederen.

 

Madeira

 

Baden van Porto Monìz

De ideale plek om een dagje te ontspannen. Tussen de door lava gevormde rotsen, grenzend aan de oceaan, kan je heerlijk badderen en van de zon genieten. Soms stroomt er een grote golf vers zeewater de natuurbaden in.

Paragliden

Misschien iets voor de durfallen onder ons, maar zeker aan te raden, ook wanneer je je angsten opzij moet zetten. Vanuit de lucht besef je namelijk al helemaal hoe indrukwekkend het eiland is. Twintig minuten lang laat je je (met begeleider) door de wind meevoeren langs hoge kliffen naar bijzondere plekken. Adrenalinekick gegarandeerd.

Dolfijnen en walvissen spotten

Rondom het eiland heb je een grote kans om dolfijnen te spotten en met een beetje geluk kom je ook een walvis tegen. De dieren worden hier goed beschermd, in tegenstelling tot andere plekken op de wereld. Er zijn dan ook strenge regels voor touroperators. Zo mogen zij niet te lang bij een groep dolfijnen blijven hangen, om elke vorm van stress te voorkomen.

Dolfijnen Madeira

 

Lunchen bij Fajã dos Padres

Ingesloten tussen een enorme rotswand en de oceaan ligt de baai Fajã dos Padres. Hier vind je wijngaarden waar voorheen priesters decennia lang de typische Malmsey wijn creëerden. Inmiddels is het alweer vier generaties lang eigendom van een familie. Zij verbouwen hier hun eigen fruit en groente, maken wijn en runnen een restaurant. In deze baai kan je dus heerlijk wandelen door de wijngaarden, zwemmen in de zee en genieten van een heerlijk maaltijd. De weg ernaar toe is nog wel een beetje spannend: tweeëneenhalve minuut daal je steil af in een kabelbaan máár geniet je wel van spectaculaire uitzichten.

Seixal Beach

Veel stranden vind je niet op het eiland, maar het strand dat ze hebben is dan wel gelijk een pareltje. Het donkere zand en de groene bergen zorgen voor een unieke strandervaring, en wanneer het flink geregend heeft kan je zelfs een douche nemen onder een kleine waterval die op het strand valt. Met de ruige zee is het niet aan te raden om te zwemmen, maar met alleen al genieten van de omgeving, vermaak je je genoeg. Wil je toch zwemmen? Dan vind je om de hoek natuurlijke baden tussen de zware rotsen, mét zeezicht.

Canyoning

Madeira is benoemd tot een van de vijf beste plekken ter wereld voor canyoning. Ben je op het eiland, dan mag je dit dus zeker niet overslaan. Misschien een wat spannende activiteit, maar zeker de moeite waard. Glijden van natuurlijke waterglijbanen, langs watervallen afdalen, over rotsen klauteren en zwemmen door natuurlijke zwembaden… Klinkt geweldig toch?

 

canyoning Madeira

 

Madeira biedt een ongelooflijke mix van avontuur, natuur en ontspanning. Het is dan ook een bestemming die op de verlanglijst van elke reiziger zou moeten staan. Misschien een goede plek om je nieuwe favoriete rugzak uit te testen 😉.

 

Beeld: Canva

RELATED ARTICLES