Wat te doen in Barcelona

Inhoud van dit artikel

Barcelona heeft voor ieder wat wils—musea, shoppen, relaxen op het strand, en genieten van tapas met een goed glas wijn. Met zoveel te ontdekken, raak je snel verdwaald in de mogelijkheden. Daarom hebben we dit artikel samengesteld met de leukste wijken, mooiste stranden, heerlijkste restaurants, must-see plekken en culturele hoogtepunten. Hier vind je alles wat je absoluut moet zien en doen in Barcelona.

  Wat te doen in Barcelona

  

Wijken van Barcelona

Wie Barcelona voor het eerst bezoekt kan misschien overweldigt raken door de grootte van de stad. Daarom vind je hier de leukste wijkjes die het rondstruinen waard zijn:

Barrio Gòtico

De gotische wijk van Barcelona is onderdeel van het oudste stadscentrum van de wereldstad. De naam verklapt het al: hier vind je een hoop eeuwenoude gotische bouwwerken zoals de kathedraal van Barcelona. Dit is een van de bekendste hotspots in de stad. Omringt door middeleeuwse straatjes, restaurants en charmante pleinen met markten, is er altijd veel reuring op deze plek. Om de hoek van de kathedraal bevindt zich de sprookjesachtige brug Pont el Bisbe. Wanneer je hier onderdoor loopt, heb je zo het idee dat je een paar eeuwen terug de tijd in bent gegaan.

Wat te doen in Barcelona Barrio Gòtico

  

Barrio Gòtico is ook een must-go voor shopfanaten: in de smalle straatjes vind je vele originele boetiekjes en de wijk beschikt ook nog eens over twee van de belangrijkste winkelstraten van de stad.

El Born

Ook wel het Soho van Barcelona genoemd. Deze centraal gelegen hippe wijk ligt naast de gotische wijk en is zeker een bezoekje waard. De wijk biedt veel gezellige smalle straatjes, kleine boetiekwinkels en knusse cafés en leuke eettentjes. Bijna de gehele wijk is autovrij, dat maakt het extra relaxed om er doorheen te struinen en een terrasje te pakken. Door de fijne sfeer zijn ook de locals hier graag te vinden.

L’Eixample

Als je er zeker van wilt zijn dat je alle highlights van de stad zult zien, is dit de plek om naar toe te gaan. Je zit hier centraal en vindt hier onder andere Passeig de Gràcia, een van de bekendste straten van de stad. Lopend langs de vele winkels kom je hier Casa Battló en Casa Milà tegen, de beroemde huizen van Gaudí. Ook vind je in deze wijk de Sagrada Família, de indrukwekkende kerk die na 140 jaar bouwen, eindelijk bijna af is.

Grappig om te weten: van bovenaf gezien is de wijk opgedeeld in tientallen vierkante blokken. 

Wat te doen in Barcelona L'Eixample

  

La Barceloneta

Even klaar met de stad? Vanuit de oude vissersbuurt La Barceloneta loop je zo het strand van de Costa del Sol op. Dat klinkt toch als de ideale afwisseling voor tijdens je stedentrip? De boulevard is een perfecte plek voor een wandeling waarna je heerlijk kan neerstrijken bij een van de strandtentjes voor een seafood paella.

Eten en drinken

Pimientos de padron, jamón iberico, tortilla de patata, gazpacho of patas bravas. Loopt het water je al in de mond? Gelukkig zijn er in Barcelona meer dan genoeg restaurantjes om je honger te stillen. En niet alleen voor Spaanse maaltijden… Het leukste is om zelf rond te struinen en plekjes te ontdekken, maar wij zetten er vast een paar voor je op een rij:

  • Bodega La Puntual: In een knus restaurant geniet je van het Spaanse leven, traditionele tapas en een glas rode wijn voor een zeer degelijke prijs.
     
  • Can Solé: Gesitueerd in de visserswijk La Barceloneta geniet je hier van de lekkerste paella van Barcelona.
     
  • Bodeja La Tinaja: Een charmant authentiek restaurant in de wijk El Born. Ook hier kun je terecht voor heerlijke tapas en wijnen.

  • Amorino: Zeker niet over te slaan: een ijsje op Las Ramblas waar de heerlijke smaken geserveerd worden in de originele vorm van een roos.
     
  • Brunch & Cake: Een must-visit voor je ontbijt of een koffietje met gebak. Niet alleen de smaken laten je verrassen, ook de manier waarop alles geserveerd wordt is een feestje om naar te kijken.
     
  • Honest Greens: Wanneer je even geen trek meer hebt in een Spaanse maaltijd en gezond wilt eten is dit dé plek om naartoe te gaan. Hier kan je terecht voor gezonde, lekkere én betaalbare gerechten.
     
  • Paradíso: Avondje uit? Dan is dit zeker een leuke plek om te beginnen met een drankje. De bar biedt de meest verrassende cocktails aan en serveert deze op spectaculaire wijze. Het is dan ook niet voor niets dat de bar op de eerste plek van beste bars ter wereld staat. Tip: ga wel op tijd. De rijen kunnen lang worden.
     
  • Mercado de La Boqueria: Dé markt voor lekkere hapjes en drankjes. Gelegen aan Las Ramblas is deze plek altijd druk bezocht. Leuk om wat hapjes voor in het park te halen, maar alleen rondstruinen is ook al vermakelijk.
Wat te doen in Barcelona eten en drinken

  

Culturele hoogtepunten

Gaudí

Denk je aan Barcelona, dan denk je aan de Sagrada Família. Het is het meeste beroemde bouwwerk in de Catalaanse stad. De architect, Antoni Gaudí, begon al in 1882 aan de bouw. In 2026 verwachten ze dat het eindelijk af zal zijn. Deze kerk is niet het enige wat Gaudí aan de stad heeft nagelaten. Ook de huizen Casa Batlló en Casa Milà zijn door hem ontworpen en zijn een bezoekje zeker waard. De bijzondere vormen, kleuren en unieke ontwerpen zijn iconisch voor de stijl van Antoni Gaudí. Dit is ook terug te zien in Parc Guëll – een ander ontwerp van de beroemde architect. De kleurrijke mozaïeken, sprookjesachtige tuinen en unieke gebouwen maken ook dit een must-see in Barcelona.

Wat te doen in Barcelona Gaudí

  

Picasso museum

De Spaanse schilder Pablo Picasso komt oorspronkelijk uit Málaga, maar veel van zijn werk is te bewonderen in Barcelona. Met een vader als tekenleraar werd het talent van Picasso al vroeg ontdekt. Zijn ouders bewaarden zijn schilderingen, waardoor we nu maar liefst 2000 werken uit zijn jeugd kunnen bewonderen in het museum. Plus nog eens 2000 kunstwerken uit zijn volwassene jaren. Een goede tijdsbesteding op een druilerige dag of wanneer je juist even de warmte uit wilt.

Stranden en parken

Wil je ontsnappen aan de drukte van de stad, dan ben je vanuit Barcelona zo op het strand. Of strijk neer in een van de groene parken middenin de stad om tot rust te komen. Hier vind je enkele aanraders:

Playa de la Barceloneta

Dit is het populairste strand van Barcelona. Na een dagje shoppen of musea bezoeken is er niks lekkerder dan neer te ploffen op het strand. Gelukkig ben je er zo. Dit strand grenst namelijk direct aan de stad. Daarom is het misschien wel even zoeken naar een plekje vanwege de drukte, maar lig je eenmaal op je strandkleedje, dan kan je alleen nog meer genieten van de vrolijke reuring. Straatmuzikanten, volleybalnetten en restaurantjes zorgen voor een levendige relaxte sfeer.

Playa Bogatell

Dit is de favoriet van vele locals. Omdat de meesten toeristen kiezen voor Playa de la Barceloneta, is het hier een stuk minder druk. Maar dat doet zeker niets af aan de sfeer. Het strand is nog steeds makkelijk te bereiken vanuit de stad en er zijn ook heerlijke restaurantjes te vinden. Een fijne manier om even bij te komen van de stad. 

Parc de la Ciutadella 

Dit is het grootste park midden in het centrum van Barcelona. Voordat je neerstrijkt tussen al het groen, is er ook nog genoeg moois te bewonderen. Je vindt hier namelijk ook bijzondere bezienswaardigheden zoals de Arc de Triomf en de weelderige fontein Font de Cascada. Daarnaast biedt het park mogelijkheden om te roeien, wandelen, picknicken en vooral even bij te komen in de schaduwen van prachtige oude bomen. Klinkt als een heerlijke middag.

Wat te doen in Barcelona park

  

Wat te doen in Barcelona

Alhoewel de dagen nu misschien al vol zitten met lekker eten, musea, strand en stad, zijn dit ook zeker must-do's wanneer je je in de Spaanse stad bevindt: 

Bike tour

Een van de leukste manieren om een stad te verkennen is door middel van een fietstour. Met een gids voorop word je langs de beroemdste highlights van de stad geleid en luister je ondertussen naar de verhalen over de geschiedenis en andere leuke feitjes.  

Walking tour

Of verken je de stad liever op de voet? Al wandelend geniet je van de indrukwekkende verhalen over de stad. Leuk om te weten: deze tours zijn ‘gratis’. Dat wil zeggen dat je geen ticket hoeft te kopen, maar dat een fooi gewaardeerd wordt. Hoeveel die fooi is, mag jij bepalen. Dat stimuleert de gids natuurlijk wel om het zo leuk en interessant mogelijk te maken.

Zonsondergang Bunkers del Carmel

Haal wat lekkere hapjes, neem een kleedje mee en geniet van het spectaculaire uitzicht. De verlaten bunkers liggen hoger dan de stad, waardoor je je ogen over de stad kan laten dwalen, de Sagrada Família kan spotten en zelfs de zee kan bewonderen. Ga een beetje einde dag, want dit is dé spot om van de zonsondergang te genieten.

 

Wat te doen in Barceliona Bunkers del Carmel

 

Palo Alto Market

Elk eerste weekend van de maand wordt de populaire Palo Alto Market georganiseerd. Hier vind je foodtrucks, live optredens en leuke kraampjes met creatieve, vintage of handgemaakte producten zoals kleding of sieraden. Kortom: een en al gezelligheid. Niet verkeerd om daar je weekend door te brengen!

De kabelbaan naar Montjuïc en Jardin de Mossen Costa

Geniet van mooie uitzichten en pak de kabelbaan de groene berg Montjuïc op. Vanaf hier kan je over de hele stad uitkijken en genieten van Palau Nacional (een prachtig museumgebouw) en botanische tuinen.

Camp Nou en FC Barcelona Museum

Deze tip geldt niet alleen voor de voetbalfans onder ons. Als je eenmaal in Barcelona bent, hoort een bezoekje aan het grootste stadion van Europa er ook bij. Hier speelden sommigen van de beste spelers aller tijden: Cruyff, Maradona, Messi, Ronaldhino, Iniesta… 

Tibidabo

Ook hier kan je genieten van de mooiste uitzichten. Via de kabelbaan bereik je dit hoogtepunt en kan je een bezoekje brengen aan het oudste entertainmentpark van Spanje,of de kerk bewonderen. Kan je zien dat de bouwstijl geïnspireerd is op de Sacré-Coeur?

 

Wat te doen in Barcelona Tibidabo

  

Zijn je vliegtickets voor een weekendje Barcelona al geboekt? Met deze inpaktips kom jij ook nog eens georganiseerd aan en voel je je meteen helemaal tranquilo.

 

Beeld: Canva

RELATED ARTICLES